De herfst, het vergeten seizoen

|

Gek genoeg vind ik het best lekker, de herfst. Tuurlijk, de regendagen van een paar weken geleden hoeven voor mij ook niet, maar er zijn ook zoveel mooie dagen en dan is het buiten echt prachtig. Het blad aan de bomen begint te verkleuren, het laatste fruit dat nog wat zonnestralen meepakt voor de oogst en een warme kop thee op het terras, met eventueel de houtkachel aan is ook genieten

Veel mensen vergeten hoe mooi het seizoen herfst kan zijn. De laatste jaren is het beeld ontstaan dat je pas in de lente weer de tuin in kunt, vandaar het vergeten seizoen. Ergens is dit wel een beetje te verklaren. De tuincentra zijn alweer bijna in kerstsfeer, de media is vooral op binnen gericht en natuurlijk zijn er ook veel mensen die liever niet meer naar buiten gaan als het wat regenachtiger en kouder wordt.

Zonde, want de herfst is bij uitstek het moment om lekker in de tuin aan de slag te gaan.

De grond is nog warm en vochtig. Je hoeft dus niet bang te zijn voor uitdroging van nieuw plantgoed. En heel belangrijk, bomen en struiken zijn in ‘slaapstand’. Daardoor kunnen ze makkelijk worden ge- en verplant. Ze hebben de tijd om goed te wortelen zodat ze in het voorjaar veel beter water en voedsel zullen opnemen.

Ook je terras kun je nu een ander gezicht geven. Bij de kweker of bloemist zijn kalebassen en pompoenen in alle soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Met een windlicht en wat mooie takken erbij heb je in een handomdraai je tuintafel omgetoverd in een echte herfsttafel. Wil je nog wat kleur toevoegen? Denk eens aan de bolchrysant of struikheide. Ook in vele kleuren te verkrijgen dus passend in zowel een landelijke als moderne tuin.

Heb je inmiddels de kriebels gekregen om naar buiten te gaan? Doen!! Laat het ‘vergeten seizoen’ niet aan je voorbij gaan.

About