Wit, witter, witst.. welke kleur kies je in huis?

Er zijn veel verschillende kleuren wit voor in huis. Welke keuze maak je?

De meest gekozen wittinten zijn RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. Maar wat is nu het verschil tussen deze tinten? En hoe kies je de juiste kleur voor jou huis?  Ik leg het je hieronder uit.

RAL 9001

Een jaar of 10 geleden was de RAL 9001 heel populair. De Nederlandse naam van de RAL 9001 is crèmewit. Deze wittint is warm van kleur en heeft een iets gelige ondertoon. Deze tint wordt vaak gebruikt in combinatie met wat klassieker interieurs. In nieuwbouwwoningen wordt de tint steeds minder gebruikt.

 

RAL 9010

Als je in de bouwmarkt een emmer witte latex koopt is de kans heel groot dat dit de RAL 9010 is. Ook in nieuwbouwwoningen is de RAL 9010 de standaard wittint die gebruikt wordt. Voor wanden en plafonds maar ook voor deuren, kozijnen en stopcontacten. Deze tint wordt ook wel zuiver wit of gebroken wit genoemd. De RAL 9010 i niet te wit, niet te koel en neutraal. Dat maakt dat deze tint wit precies goed is voor veel interieurs

 

RAL 9016

De RAL 9016 is echt in opkomst. Deze tint wordt ook wel verkeerswit genoemd. De RAL 9016 is heel erg neutraal, want er zit helemaal geen okerpigment in. Daarom is het ook de lichtste wit van deze drie RAL kleuren. Omdat de tint heel fris en neutraal is neemt het de omgevingskleuren makkelijk op. De kleur is dan ook heel makkelijk toepasbaar in ruimtes met weinig daglicht en waar andere kleuren snel overheersen.

 

 

 

 

 

En meer…

De RAL kleuren zijn de standaard (wereldwijd) voor het definiëren van verfkleuren maar er zijn natuurlijk nog veel meer wittinten naast de RAL series. In sommige zit een vleugje blauw, groen of rood. Dit kan perfect aansluiten bij je interieur. De wittinten van de Engelse verfmerken zoals Farrow&Ball en Painting the Past dragen bijzondere namen. Ook heeft iedere verfsoort zijn eigen specifieke eigenschappen. Je kunt variëren met verschillende glansgraden en denk ook eens aan afwasbare of krasvaste verf. Ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

 

Hoe kies je de juiste tint?

De verschillen weet je nu maar hoe maak je de goede keuze? Mijn advies is om van verschillende wittinten een kleurstaal in huis te halen. Bekijk de staal in de verschillende ruimtes op verschillende momenten van de dag. Bij natuurlijk licht en kunstlicht. Wanneer blijft twijfelen kun je van een samplepotje kopen en een canvas doek schilderen. Handig om op meerdere plekken in huis te bekijken wat het effect is. Wees kritisch en volg je gevoel.

About