Tijd om de haag te snoeien

|

Een groene haag als erfafscheiding is prachtig, maar op tijd snoeien is echt nodig om de haag compact en goed in model te houden. 

Doe je dit niet dan zal de haag de tuin in groeien en de andere planten steeds minder ruimte gunnen. Een te hoge haag haalt bovendien het zonlicht uit de tuin.

Wanneer snoei je een haag?

 

Zo rond deze tijd (juni) zie je dat er heel wat hagen en heesters een snoeibeurt kunnen gebruiken. Het nieuwe voorjaarsgroen is uitgegroeid en de jonge scheuten zijn al wat steviger geworden.

– Het is een algemene regel dat je met het snoeien van de meeste hagen het beste kunt wachten tot de langste dag van het jaar. Rond die tijd heeft de plant de sterkste groei gehad. Snoei je haag altijd op een bewolkte dag. Dit voorkomt verbranding van de bladeren.

– Ben je een perfectionist en erger je je aan al die scheuten, dan haal je de snoeischaar vast al eerder al tevoorschijn. Prima, maar het geeft meer werk dan nodig is.

– Na half september snoeien is niet zo’n goed idee. Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat gesnoeid zijn zien ze er de hele winter houterig uit.

– Als er na een strenge winter bruine punten aan het blad komen kunnen die er in het voorjaar nog afgeknipt worden.

 

Hoe vaak snoei je hagen?

 

– Haagplanten die met één snoeibeurt uit kunnen zijn bijvoorbeeld de buxus, taxus, beuk, laurier (Prunus laurocerasus), conifeersoorten en hulst. 

– De liguster zal vaker gesnoeid moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken gesnoeid worden.

– De buxus, taxus, beuk, laurier, liguster en hulst zullen altijd weer uitlopen, al worden ze tot op de stam teruggesnoeid. Je merkt dus dat je niet wakker hoeft te liggen als er bij het snoeien van deze soorten iets mis gaat. 

 

Vormsnoei van hagen

 

Bovenstaande hagen lenen zich door hun groeiwijze erg goed voor vormsnoei. Vormsnoei (Topiari) is een kwestie van smaak. Vroeger was het erg populair in de Italiaanse en Franse tuinstijl. Een goed gevormde haag kan vooral in de winter een speels effect geven in de tuin. 

 

 

 

 

Foto: Groenpassies.nl

 

 

 

 

 

About