Kelder Uddel

5 mei 2018

Ik werd gebeld met de vraag…’jij doet toch ook kelders?’  Jazeker, was mijn antwoord. Tegenwoordig worden er steeds meer woningen gebouwd die voorzien zijn van een ruime kelder. Heerlijk natuurlijk, maar hoe geef je deze ruimte nu een volwaardige woonfunctie? Een uitdaging is vaak de lichtinval, de akoestiek en de sfeer.

We hebben een kennismakingsgesprek gepland. Voor mij heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van de bewoners, hun woonsituatie, de wensen die er zijn en natuurlijk om de betreffende ruimte in me op te nemen.

Heel graag zouden ze de ruimte meerdere functies willen geven en het ontwerp gefaseerd kunnen uitvoeren.

Bewoners hebben een grote familie dus voor feestjes moest ruim plaats zijn. Ook een gezellig avondje met vrienden zagen ze helemaal voor zich. Tijdens mijn bezoek hebben we de ruimte goed bekeken en er stond ook een sauna. Nu een beetje verloren in de hoek en ze maakten er maar weinig gebruik van. Hoe fijn zou het zijn als er een aparte ontspanningsruimte zou komen. Voor de fitnessapparaten was misschien ook nog wel ergens een plek te vinden.

Na mijn bezoek ben ik aan de slag gegaan met het opnieuw indelen van de grote ruimte. De indeling heb ik onderbouwd met sfeerbeelden.

De grote ruimte biedt voldoende zitplekken en door een aantal wanden gedeeltelijk van behang te voorzien creëer je verschillende hoeken. Tevens heb ik gebruik gemaakt van een luchtige roomdivider. Een bargedeelte met veel zitplekken, een ruime relaxbank en voldoende ruimte voor de kinderen om te spelen. Het behang dat gebruikt zal worden is van Arte, HookedOnWalls, Classic victory. De kleurstelling is neutraal en licht.

Om de akoestiek te verbeteren wordt een groot vloerkleed neergelegd en zal de bar bekleed worden met houtstrips. De huidige lichtpunten worden maximaal gebruikt door armaturen met meerdere spots op te hangen. Er zal op een aantal muren wandverlichting toegevoegd worden. 

De positie van de trap is de meest logische afscheiding naar de relaxruimte. De roomdivider en houtstrips komen in deze ruimte weer terug. Om ruimte te besparen heb ik gekozen voor een stoere houten schuifdeur.