Het licht zien…

Zo voorkom je geklungel met je verlichting in je nieuwe huis

Gisteren was ik op bezoek bij een heel enthousiast stel dat nog aan het bijkomen is van de recente verbouwing van hun huis. Eigenlijk is het best goed gegaan maar bij de inrichting lopen ze nu toch tegen wat, best irritante, puntjes aan. De warme sfeer met verlichting krijgen ze niet goed voor elkaar. Ze blijven schuiven met de lampen maar de draden liggen steeds in de weg en een aantal hoekjes blijven zo donker. Gelukkig heb ik ze met wat creatieve oplossingen verder kunnen helpen, maar het had ook anders gekund.

Maak voor je start met de bouw of verbouwing een verlichtingsplan.

Al in een vroeg stadium van je verbouwing/bouw wordt het elektra aangelegd. Naast elektrapunten moet je dan ook kunnen aangeven waar je de aansluitpunten voor je verlichting wilt hebben. De bedrading naar de aansluitpunten kan dan netjes worden weggewerkt en je voorkomt lelijke draden over je strak gestucte muur, plafond of vloer.

Maar hoe dan?

Voordat je begint met het plan is het goed om te weten dat verlichting opgebouwd wordt op basis van de functie.

  1. Basisverlichting: Met deze verlichting wordt de ruimte met een druk op de knop verlicht. Spotjes, wandlampen en plafondlampen zorgen voor een egale lichtverdeling. Wel heel belangrijk is dat je deze verlichting kunt dimmen.
  2. Functionele verlichting: Een aantal plekken vraagt om direct licht. Om bij te werken, te lezen of te koken. Denk aan het licht boven het aanrecht, de eettafel of bij je leesstoel.
  3. Sfeerverlichting: Om die warme sfeer uiteindelijk echt te bereiken pas je sfeerverlichting toe. Een mooie lamp op het kastje of de donkere hoek die best een beetje mee mag doen.

               

(foto’s: lightfactory.be, Maisonbelle.nl, Housedocter.com)

Het plan maak je zo.

  1. Maak een plattegrond op schaal van de ruimte. Het is heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van de afmeting en vorm van de ruimte.
  2. Teken de inrichting in op de plattegrond. De kast, tafel, bank. Meet deze op en plaats ze op schaal in de tekening.
  3. Geef aan op welke plekken je verlichting wilt. Houdt hierbij de functie die je aan de verlichting geeft in je achterhoofd.
  4. Bepaal de plaats van de aansluitpunten in plafond en wand. Heel belangrijk om deze plaatsen op tijd vast te leggen. Je voorkomt hiermee lelijke snoeren en afdekplaatjes
  5. Doe inspiratie voor armaturen op in de winkel of op Pinterest. Naast de armaturen is ook de lichtbron belangrijk. Laat je hierover goed informeren. Richt je in eerste instantie op de verlichting die ingebouwd moet worden. Zo loop je tijdens de verbouwing niet vast.
  6. Bepaal de plaats van centrale schakelaars en dimmers. Naast het lichtpunt is het ook belangrijk te weten waar je het licht aan en uit wilt zetten. Vooral voor de basisverlichting is het handig om bij binnenkomst snel de knop te kunnen vinden, dus ergens in de buurt van de entree is altijd goed.

 

Neem echt de tijd voor je plan. Een goed uitgedacht verlichtingsplan zorgt ervoor dat je straks die warme sfeer met de verlichting in je huis hebt.

About